Palladion

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ – ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ……!

Posted on: Φεβρουαρίου 26, 2010

Σχόλιο του Δημάρχου Βελβενδού Κοζάνης σε δημόσια διαβούλευση (παρατίθεται αυτούσιο όπως δημοσιεύτηκε).

«Η μεγάλη μας απορία είναι σήμερα γιατί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει άλλη αντίληψη για την τάξη πληθυσμού των Δήμων, (μικρό πληθυσμιακό μέγεθος σε χιλιάδες Δήμους), οι οποίοι… και λειτουργούν άψογα.

Ενώ στην Ελλάδα συλλήβδην θεωρείται ψόγος το μικρό μέγεθος και δεν εξετάζονται τυχόν ιδιαιτερότητες, η ταχύτητα ανάπτυξης ενός μικρότερου Δήμου, τα έργα που εκτέλεσε από το Γ’ Κ.Π.Σ., η Ταυτότητα Κοινωνίας κ.λ.π.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δεδομένων

α. Στο περιοδικό ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, τεύχος 124, σελ. 23 και

β. Στην έκδοση-βιβλίο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 2007 και αλλού.

Παραδείγματα:
Γαλλία 36.684 Δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατ/Δήμο.

Ισπανία 8.110 Δήμοι με μέσο όρο5.430 κατ/Δήμο.

Γερμανία 12.431 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατ/Δήμο.

Ιταλία 8.101 Δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατ/Δήμο.

Η Ευρώπη των 15 χωρών συνολικά έχει 73.012 Δήμους με μέσο όρο 5.200 κατοίκων ανά Δήμο και η Ελλάδα σήμερα έχει 1034 ΟΤΑ με μέσο όρο10.200 κατ/Δήμο !!!

Είμαστε ήδη ως χώρα σε σειρά πληθυσμιακής «υπεσυμπύκνωσης» του μέσου όρου πληθυσμού ανά Δήμο και με την πρόταση των 370 Δήμων θα είμαστε με αναλογία 28.500κατ/Δήμο !!!

Πέραν αυτών σημαντικός είναι και ο παρακάτω πίνακας, από τις ίδιες πηγές.:  Γαλλία το 95%, Γερμανία το 75%, Ισπανία το 85%, Ιταλία το 71%, Φινλανδία το 50% των Δήμων έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες χώρες με άλλες αναλογίες.
Αλλά και οι παραπάνω χώρες αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.
Προς τι λοιπόν αυτή η σπουδή να καταργηθούν αναφανδόν όλοι οι μικρότεροι αλλά βιώσιμοι Δήμοι;

Μας έχει κουράσει η μέχρι σήμερα η συνεχής και ψευδής επίκληση των ευρωπαϊκών δεδομένων, κυρίως από τα Μ.Μ.Ε.

Τα ψευδή στοιχεία αδικούν και την αλήθεια και την προοπτική».
Μανώλης Στεργίου, Δήμαρχος Βελβεντού Κοζάνης.

http://emprosdrama.blogspot.com/2010/01/blog-post_5361.html

Λίγα σχόλια, έτσι για την ιστορία:

Κλεισθένης: Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ. Το 508-507 π.Χ. έθεσε τις βάσεις για την δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας. Με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου, ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της Αθήνας. Για αυτό τον σκοπό διαχώρισε τους Αθηναίους σε δέκα φυλές με δέκα δήμους εκάστη.

Σε κάθε φυλή (Δήμο) καθιέρωσε το αυτοδιοίκητο, την ανεξαρτησία και την οικονομική αυτοδυναμία, φρόντισε επίσης να ανήκουν πολίτες από διάφορες περιοχές της Αττικής, έτσι οι πλούσιοι ευγενείς έπαψαν να αποτελούν μια ισχυρή τάξη και αναμίχθηκαν με τους υπόλοιπους πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων.

Ο Κλεισθένης, έδωσε το σύνολο της εξουσίας στην εκκλησία του δήμου. Από αυτήν εκλέγοντο και οι δέκα στρατηγοί οι οποίοι διοικούσαν όχι μόνο το στρατό αλλά και το κράτος.

Επιπρόσθετα, θέσπισε νέα βουλή με 500 βουλευτές αντί των 400 του Σόλωνα. Η  εκλογή τους εγένετο κάθε χρόνο με κλήρο, 50 από κάθε φυλή. Με το σύστημα αυτό, όλοι οι πολίτες είχαν πιθανότητα να γίνουν κάποτε βουλευτές.

Έργο της βουλής ήταν η προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητούσε η εκκλησία του δήμου. Επίσης, για να προστατέψει το νέο πολίτευμα, καθιέρωσε τον οστρακισμό. Κάθε πολίτης έγραφε πάνω σε ένα σπασμένο αγγείο (όστρακο) το όνομα του πολιτικού που κατά την κρίση του τον θεωρούσε ποιο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Στη συνέχεια εγένετο  καταμέτρηση και εξόριζαν για 10 χρόνια όποιον είχε συγκεντρώσει 6 χιλιάδες όστρακα με το όνομά του.

Με το σύστημα αυτό γεννήθηκε η δημοκρατία στην Αθήνα, το πολίτευμα που δίνει σε όλους του πολίτες το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους.

Η δημοκρατία ήταν μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Έτσι έπαψαν η συγγένεια και η καταγωγή να παίζουν ρόλο στην πολιτική ζωή της Αθήνας.

Με το μέτρο αυτό ο Κλεισθένης «έδωσε την πολιτεία στον λαό», όπως έγραψε αργότερα ο Αριστοτέλης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μορφή διοίκησης κατά τον Κλεισθένη,  αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία, όλες σχεδόν οι δυτικές κοινωνίες οικοδόμησαν το δημοκρατικό τους πολίτευμα και καθιέρωσαν την δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μια διοίκηση όπου οι Δήμοι αποτελούν το θεμέλιο λίθο της πολιτείας, αυτοτελείς, με λόγο και ανεξαρτησία. Δήμοι που στήριζαν  το κράτος και όχι το κράτος τους Δήμους.

Ικτίνος και  Καλλικράτης, δύο περίφημοι αρχιτέκτονες του δεύτερου μισού του 5ου π.Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα. Παρόλο που η φήμη τους ήταν μεγάλη, δεν έχουμε ιδιαίτερες αναφορές για τη ζωή τους.

Ο Καλλικράτης σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας:

Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π.Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη (448 π.Χ.) και τέλος,  συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλλικράτης, αρχιτέκτονας και φυσιογνωμία με γνώσεις μηχανικής, γεωδαισίας, αστρονομίας και εφαρμοσμένων μαθηματικών σε συνεργασία με τον Ικτίνο και τον Φειδία, συνέδεσαν το βράχο της ακρόπολης με τους αστερισμούς του γαλαξία, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, της κατασκευές των Ίνκας τα μνημεία του Θιβέτ και της Μεσοποταμίας.

Εργάστηκαν για το μέλλον της Ελλάδας, μας κληροδότησαν γνώσεις, έργα, ιστορία, πολιτισμό και «σωσίβια» για να μη βουλιάξουμε εμείς «οι ξεπεσμένοι κατά τους Φράγκους νεοέλληνες» στην απαξίωση των καιρών.

Ιωάννης Καποδίστριας (17761831)  διπλωμάτης και πολιτικός που διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1815-1822). Αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1803 διορίστηκε γραμματέας της επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας.                                  Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, θέση από την οποία ήρθε σε τριβή με τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα την δολοφονία του στο Ναύπλιο στις 9 Οκτωβρίου 1831 από τους Μαυρομιχαλαίους.

Ως κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για την θέσπιση του νομικού πλαισίου της πολιτείας, απαραίτητου για την εγκαθίδρυση της τάξης. Αναδιοργάνωσε τις ένοπλες δυνάμεις υπό ενιαία διοίκηση πετυχαίνοντας αφενός να καταπολεμήσει το κατεστημένο των φατριών και αφετέρου να παρεμποδίσει την οθωμανική προέλαση.

Καθόρισε το πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδραίωσε  την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και κατέστησε τους  Δήμους και τις Κοινότητες παραγωγικά κύτταρα για την ανάπτυξη της πολιτείας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Καποδίστριας γνώριζε τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και σχεδίασε την οικοδόμηση της Ελλάδας από το μηδέν. Ξεχώρισε το κράτος από την τοπική κοινωνία, καθόρισε κανόνες και άφησε την κάθε κοινότητα να αναπτύξει τη δική της πολιτιστική και οικονομική κουλτούρα.

Η Ελλάδα ανέπτυξε και πάλι πολιτισμό, έγινε σύμβολο  άρχισε να γράφει ιστορία, οδηγό για την καταπιεσμένη ανθρωπότητα.

Ελβετία: Επίσημο όνομα Ελβετική Συνομοσπονδία. Χώρα της δυτικής Ευρώπης.  Συνορεύει με τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία την Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Μία μικρή χώρα, με έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.700.200 (εκτίμηση Δεκέμβριος 2008). Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη (128.041 κάτοικοι το 2007) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη.Γλώσσα: Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και τοπικές διάλεκτοι. Πολιτιστική κουλτούρα ανάλογη της καταγωγής και γλώσσας. Χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο η οποία υποδιαιρείται διοικητικά σε 26 ανεξάρτητα πολιτιστικά καντόνια και ημικαντόνια. Η ύπαρξη των ημικαντονιών θεσπίστηκε με  ιστορικά κριτήρια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Ελβετία είναι μία χώρα υπόδειγμα, η οποία δομήθηκε πάνω στις αρχές ανάπτυξης και λειτουργίας όπως αυτές διατυπόθηκαν και παραμένουν αναλλοίωτες  από τον δικός μας, τον δολοφονηθέντα από εμάς Έλληνα, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Κυβερνητικά Σχέδια

1997 Σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ». Η Ελλάδα των 6000 Δήμων και Κοινοτήτων αντί να προβεί στην αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό να την καταστήσει διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη αποφασίζει «για λόγους οικονομίας και συντονισμού !!!» να τη συρρικνώσει στους 1034 ΟΤΑ.

Αποτέλεσμα, τα περισσότερα χωριά να χάσουν, την Κοινότητά τους, την καρδιά της τοπικής κοινωνίας, εκεί στο κοινοτικό κατάστημα με τον πρόεδρο, τον γραμματέα, το γιατρό, τον αστυνόμο, τον ταχυδρόμο, εκεί που ο καθένας συναντούσε το χωριανό του για να ενημερωθεί για τα δικά του προβλήματα, για τα δικά του ενδιαφέροντα.

Χάθηκαν οι Κοινότητες και μαζί με αυτές χάθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν περισσότεροι από 5000 πολιτιστικοί σύλλογοι, αυτοί που μετέφεραν τον πολιτισμό από γενεά σε γενεά. Οι κρατούντες της Αθήνας δεν κατάλαβαν πως στην ίδια περιοχή η μία κοινότητα που αποτελείτο από ντόπιους, η παραδίπλα από πόντιους, η άλλη από μικρασιάτικες κ.ο.κ η κάθε μια είχε τη δική της κουλτούρα, τους δικούς της κοινωνικούς δεσμούς.

Το κακό όμως δεν σταματά εδώ, με την κατάργηση της Κοινότητας χάθηκαν ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο γιατρός, ο αστυνόμος, ο ταχυδρόμος, οι τοπικές αρχές, τα ενδιαφέροντα, η άμιλλα, έκλεισαν περισσότερα από 10.000 σχολεία, ερήμωσαν χωριά, η ύπαιθρος, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη γη τους, έπαψαν να κάνουν όνειρα να πιστεύουν στο αύρια,  κατεβαίνουν στις πόλεις με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Σχέδιο σε πρώτη φάση πέτυχε, «κοπαδοποίηση» του πληθυσμού και ευκολότερη πολιτική χειραγώγηση. Τα αποτελέσματα ορατά, η παραγωγικότητα, ο πολιτισμός, η εθνική αξιοπρέπεια στο ναδίρ.

2010 εκκολαπτόμενο Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Οι 1034 ΟΤΑ γίνονται 370. Οι τελευτές αντιστάσεις πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων πρέπει να καμφθούν.   Ο πληθυσμός της χώρας πρέπει να μπει στο «μίξερ» της ομοιογένειας, τώρα ντόπιοι, αλλοδαποί και μετανάστες πρέπει να γίνουν αλοιφή.

Στην Ελλάδα, 28.500 κάτοικοι/Δήμο, στη λοιπή Ευρώπη 5.200 κάτοικοι/Δήμο «μάλλον οι κουτόφραγκοι κάνουν λάθος αυτοί δεν ξέρουν ούτε από πολιτισμό ,ούτε από ανάπτυξη».

Σχέδια «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», Εθνική Πρωτοτυπία, Εθνική Αφέλεια ή …. Εθνική Προδοσία;

Εγώ πάντως είμαι μπερδεμένος και το μόνο που θέλω είναι, να φύγω από τη χώρα αυτή της προχειρότητας, να πάω κάπου αλλού και από εκεί εγώ και τα παιδιά μου με οποιοδήποτε κόστος να πολεμήσουμε αυτούς που κατάντησαν τη χώρα μας δακτυλοδεικτούμενο μίασμα περίγελη του κόσμου.

Ντρέπομαι, αγανακτώ, εξοργίζομαι,  κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, ανίκανοι ή κατευθυνόμενοι, δεν ξέρω, μπορώ όμως να σκέπτομαι ελεύθερα και ελεύθερα να  απευθύνομαι στους ελάχιστους εναπομείναντες ΕΛΛΗΝΕΣ και τους καλώ, ξυπνάτε γιατί χανόμαστε.

Λευτέρης Παπαϊωάννου

Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων

Advertisements

2 Σχόλια to "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ – ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ……!"

Η Πέρδικα και τα Σύβοτα,ειναι δυο χωριά με μεγάλη τουριστικη κίνηση. Το 1988 ενώθηκαν σε εθελοντικό δήμο με απόφαση των
κοινοτικών τους συμβουλίων.(την περίοδο αυτή ήμουν πρόεδρος της Πέρδικας,και στα διπλανά Σύβοτα ήταν ο Γιαννης Ιωάννου).
Η απόφασή μας εγκρίθηκε από απο την την περιφέρεια Ηπείρου,
αλλά με παρεμβάσεις παραγόντων ακυρώθηκε από το υπουργείο
με το αστείο επιχείρημα,οτι,τα δύο χωριά δεν ανήκαν στην ίδια
επαρχεία.Εκτοτε παρά του ότι αγωνιζόμαστε να ενωθούμε σε δήμο,αφού έχουμε κοινή πορεία,κοινά χαρακτηριστικά,γεωγρα-
φική γειτονία και κοινή οικονομική ανάπτυξη στον τουρισμό,
δεν μας επιτρέπουν,αλλά απεναντίας θέλουν να μας εντάξουν στο δήμο Ηγουμενίτσας.Ποιόν κοραιδεύουν ότι δήθεν καίγονται για το καλό του τόπου μα? Μας έχουν οδηγήσει σε απελπισία,αλήθεια
που το παν? Κωστας Βέρμπης κοινοτικός σύμβουλος Πέρδικας.
ΤΗΛ.6936 772833

ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο Κος ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΑ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ .ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ . ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: