Palladion

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ,ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!

Posted on: Αύγουστος 9, 2009

imagesΥπάρχουν αναρίθμητες επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διαιτολόγια πλούσια σε φυτικές τροφές ζουν κατά γενικό κανόνα περισσότερο, απολαμβάνοντας καλή υγεία, και ώθησαν τους ειδικούς στο να ερευνήσουν τι είναι αυτό ακριβώς που κάνει τις φυτικές τροφές τόσο πολύ ωφέλιμες.  Αυτό που ανακαλύπτουν διαρκώς είναι ότι οι τροφές που προέρχονται από φυτά είναι εμπλουτισμένες με ένα σύνολο από προστατευτικές φυσικές ουσίες που προάγουν την ανθρώπινη υγείας και προφυλάσσουν τον άνθρωπο από την αρρώστια.

Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να εμβαθύνουν στο τεράστιο αυτό κέρας της Αμαλθείας της ποικιλίας των φυσικών τροφών και των δυνατοτήτων τους.  Μπορεί να υπάρχουν στην κυριολεξία χιλιάδες τέτοιες ωφέλιμες ουσίες στις φυτικές τροφές που προάγουν την υγεία.  Από αυτές όμως που έχουν μελετηθεί έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν ή και να ακυρώσουν ορισμένα βήματα στην πορεία που οδηγεί στον καρκίνο.  Άλλες φυτικές ουσίες πάλι έχουν την δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά.  Μερικά συστατικά φυτικών τροφών μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ άλλα προστατεύουν τα μάτια μας από τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, ι σχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ελαττώνουν την πίεση του αίματος και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Αυτά τα καταπληκτικά φαγώσιμα φυτικά συστατικά κατατάσσονται γενικά σε δύο κατηγορίες:  Στα αντιοξειδωτικά και στα φυτοχημικά.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

images 2Τα αντιοξειδωτικά είναι μία οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα καταπολεμούν την αρρώστια.  Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που έχουν ερευνηθεί είναι αυτά που είναι γνωστά και οικεία σε όλους μας:  Βιταμίνες Ε, C,Β και D βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως και η βήτα-καροτίνη, το φολικό οξύ και το μέταλλο σελήνιο.

Αυτό που διακρίνει τα αντιοξειδωτικά, είναι αυτή η μυστηριώδης ικανότητά τους να αφοπλίζουν τα ελεύθερα ριζίδια, αυτές τις λίαν αντιδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, και με ένα πλήθος από παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τα γηρατειά.

Τα αντιοξειδωτικά επίσης εξουδετερώνουν τις βλάβες του DNA που προκαλούνται από τα ελεύθερα ριζίδια τα οποία μπορούν να υποθάλπουν την ανάπτυξη του καρκίνου.  «Αν δεν λαμβάνετε αρκετά αντιοξειδωτικά, λέει ο Δρ. Μπρους Αμις, Βιοχημικός, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου του Κέντρου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ «είναι το ίδιο, σαν να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε ακτινοβολία.»

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΡΙΖΙΔΙΑ

images5Από που προέρχονται τα ελεύθερα ριζίδια;  Αυτά τα ασταθή μόρια οξυγόνου είναι τα πανταχού παρόντα φυσικά απόβλητα που δημιουργούνται από την αναπνοή και άλλες διαδικασίες ρουτίνας του μεταβολισμού.  Τα ελεύθερα ριζίδια περιφέρονται επικινδύνως εντός των κυττάρων μας σε αμείλικτη αναζήτηση των ηλεκτρονίων που θα τους δώσουν σταθερότητα.  Γνωστή σαν οξείδωση, αυτή η σαρωτικά διαδικασία γερνάει τους ιστούς μέσω κυτταρικής βλάβης.  (Η οξείδωση επίσης ευθύνεται για την σκουριά στα μέταλλα και για το τάγγισμα του λαδιού).

Κανονικά το σώμα μας μπορεί και ελέγχει τα ελεύθερα ριζίδια με την κινητοποίηση μιάς στρατιάς από αντιοξειδωτικά ένζυμα.  Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που προάγουν τα ελεύθερα ριζίδια στον κόσμο, όπως το στρες, η υπερβολικά άσκηση, οι τραυματισμοί, το κάπνισμα, η μόλυνση το νέφος και τα καυσαέρια, το όζον, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και ορισμένες τροφές.

Δεν είναι images 6δυνατόν να σταματήσει κανείς εντελώς την παραγωγή ελευθέρων ριζιδίων — ούτε και θα θέλαμε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό μα σύστημα χρησιμοποιεί μερικά από αυτά για την καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων — αλλά μπορούμε όμως να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους.

Μπορούμε να διαλέξουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (σχεδόν αποκλειστικά φυτικές τροφές), ενώ θα αποφεύγουμε τις πλούσιες σε ελεύθερα ριζίδια τροφές, όπως τις έντονα τηγανιτές τροφές (τα λάδια σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τα πολυακόρεστα, οξειδώνονται) τα ταγγισμένα λίπη και λάδια και τις τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κρέας ( ο σίδηρος είναι γνωστός οξειδωτής).

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών των ΗΠΑ, η υπερκατανάλωση λίπους και θερμίδων, κυρίως από ζωικές πηγές, είναι η κύρια διαιτολογική αιτία του καρκίνου.

ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ

images 4Τα φυτοχημικά βρίσκονται ανάμεσα σε χιλιάδες βιολογικά ενεργές ενώσεις μέσα στα φυτά.  Αν και η έρευνα στον τομέα αυτό είναι ακόμα στο νηπιακό του στάδιο, εκατοντάδες ατομικά φυτοχημικά έχουν ανακαλυφθεί, περιλαμβανόμενα 40 στα μπρόκολα, περίπου 50 στο σκόρδο και στα κρεμμύδια, και πάνω από 170 στα πορτοκαλιά, περιλαμβάνοντας ένα μίγμα από καροτενοειδή, φλαβονοειδή, τερπενοειδή, λιμονοειδή, κλπ.  Και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απλώς βρισκόμαστε στην αρχή στην έρευνα των φυτικών τροφών.

Πολλά φυτοχημικά λειτουργούν σαν κύρια συστατικά στο φυσικό αμυντικό σύστημα των φυτών που τα περιέχουν αμυνόμενα ενάντια στις λοιμώξεις και μικροβιακές επιδρομές..  Άλλα φυτοχημικά προσδίδουν στα φυτά το άρωμά τους, τις γευστικές τους ουσίες και τις χρωστικές τους.  Υπάρχουν επί του παρόντος 2.000 γνωστές φυτικές χρωστικές στις τροφές μας, όπως και 800 και πλέον φλαβονοειδή, 450 καροτενοειδή και 150 ανθοκυάνια (κοκκινωπές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φρούτα.

images9Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά εκείνα με φωτεινά χρώματα, είναι χρυσωρυχεία στα φυτοχημικά, το ίδιο ισχύει και για τα δημητριακά και τα όσπρια.  Τα φυτοχημικά που βρίσκονται σ’ αυτά περιλαμβάνουν φυτικές στερόλες, φυτικά (phytates), φυτοοιστρογόνα, τοκοτριενόλες, λιγνίνες, ελλαγικό οξύ και σαπονίνες.

Ου ουσίες αυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου σε όσους τρέφονται με πλήρη δημητριακά που διαφέρουν σημαντικά από φυτοχημικής απόψεως από τα ραφιναρισμένα δημητριακά.  Το ραφιναρισμένο σιτάρι, π.χ. χάνει 200 έως 300 φορές το περιεχόμενό του σε φυτοχημικά.

Τα φυτοχημικά ακριβώς όπως και τα αδέλφια τους τα αντιοξειδωτικά έχουν σταδιακά εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη της αρρώστιας και βελτίωση της υγείας.  Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι σύντομα οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν τις διαιτητικές τους ανάγκες, ώστε να συμπεριλάβουν στα γεύματά τους πιο προστατευτικές τροφές κατά των παθήσεων στις οποίες έχουν προδιάθεση — από τα αρθριτικά μέχρι τον καρκίνο, λέει η Δρ. Μάρκ Μικόζη, επικεφαλής του Κολλεγίου των Γιατρών της Φιλαδελφείας.

images7Πολλές μελέτες έχουν ήδη συνδέσει ορισμένα φυτοχημικά με την πρόληψη και την θεραπεία των καρδιακών παθήσεων του διαβήτη και της υψηλής πίεσης.  Άλλα φυτοχημικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν την εμφάνιση όγκων και μικροβίων.  Άλλα φυτοχημικά έχει αποδειχθεί ότι δρουν σαν αντιοξειδωτικά.

Ένας αριθμός φυτοχημικών είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην εξέλιξη του καρκίνου.  Το κατορθώνουν αυτό είτε, κατ΄ αρχάς εμποδίζοντας τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, μπλοκάροντας διάφορες ορμονικές ενέργειες και μεταβολικά μονοπάτια που έχουν σχέση με την ανάπτυξη του καρκίνου, διεγείροντας ένζυμα στο σώμα που καθαρίζουν, αδρανοποιούν ή μεταβολίζουν καρκινογόνες ουσίες, είτε καταστέλλοντας τον μηχανισμό που επιτρέπει την ανάπτυξη και διαίρεση των καρκινογόνων κυττάρων.

ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑΤΡΕΥΟΥΝ

images12Τα φυτοχημικά φαίνεται ότι προορίζονται να έχουν σημαντικό διατροφικό ρόλο.  Σε πολύ σύντομο διάστημα, έλαβαν πρωτεύουσα θέση στην διαιτητική, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον στην έρευνα των τροφών.  Πέραν αυτού, οι φυτικές τροφές μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα καλύτερα μυστικά τους.

Στις μέρες μας πολλοί επιστήμονες συγκεντρώνονται συστηματικά προκειμένου να μελετήσουν και συζητήσουν αυτά τα μυστικά και να ανταλλάξουν απόψεις για τις αποδεδειγμένες ιδιότητες και ικανότητες των τροφών στην πρόληψη της αρρώστιας και βελτίωση της υγείας.

Σε πρόσφατο συνέδριο στο Σικάγο τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν «Τα αντικαρκινογόνα αποτελέσματα των φυτικών τροφών» «Πώς μπορούν να εμποδίσουν την οστεοπόρωση στις γυναίκες με κλιμακτήριο οι φυτικές τροφές» κλπ. κλπ.

Στ’ αλήθεια είναι τόσο έντονο το ενδιαφέρον για τους θησαυρούς του φυτικού βασιλείου και των βιολογικά ενεργών ενώσεων, που το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις δημιούργησε το πρώτο μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην μελέτη τους.  Το Πρόγραμμα Υγείας των Λειτουργικών Τροφών, απασχολεί περισσότερους από 70 ερευνητές οι οποίοι μελετούν εξονυχιστικά τον ρόλο των τροφών στην πρόληψη της αρρώστιας.

Σε μία κοινωνία που αρέσκεται στις απλές λύσεις για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων υγείας, είναι προβλέψιμο ότι οι ερευνητές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους λιγότερο σε τρόπους στο να πείσουν τους ανθρώπimages 10ους να τρώνε περισσότερες πλήρεις φυτικές τροφές και περισσότερο σε τρόπους παραγωγής χαπιών με φυτοχημικά ή στο να ενισχύσουν τα υπάρχοντα προϊόντα με αυτά.  Ο απώτερος σκοπός τους βέβαια, είναι να προσφέρουν στους καταναλωτές χάπια ή τροφές, που έχουν εμποτισθεί με υψηλότερα από το κανονικά επίπεδα κάποιων φυτικών ενώσεων για την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών.

Μπορεί να χρειαστούν ωστόσο πολλές γενεές ώσπου να μπορέσουν οι επιστήμονες να αποκαλύψουν πλήρως την χημεία που υπάρχει μέσα στις τροφές.  Κάθε φυτική τροφή περιέχει έναν κόσμο ολόκληρο ατομικών αλλά αλληλοεπιδρώντων ενώσεων.  Εν των μεταξύ, κάθε φέτα ντομάτας ή φύλο σπανακιού περιέχουν ένα πλήθος ισχυρών αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών τέλεια συσκευασμένων και έτοιμων για κατανάλωση.

Τελικά η μεγαλύτερη υπόσχεση της έρευνας των φυτοχημικών μπορεί να είναι η δυνατότητα της να ρίξει φως ώστε να γίνει η δραματική στροφή για κατανόηση και εκτίμηση των φυτικών τροφών.  Όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν πως να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν την αρρώστια, θα προτιμούν να εξαρτώνται από τις αγορές των τροφίμων και τα διαιτολόγιά τους παρά να καταφεύγουν στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία και να καταπίνουν σ’ ολόκληρη την ζωή τους φάρμακα.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ;

Να τι λέει ο Ερευνimages 14ητής στο Πανεπιστήμιο Άντριους του Μίσιγκαν Γουίνστον Γκρέηγκ.

«Τα περισσότερα φυτοχημικά έχουν σταθερή θερμοκρασία και δεν χάνονται στο νερό του μαγειρέματος.  Είναι αρκετά γνωστό ότι η Βιταμίνη C χάνεται μόνον μερικώς στο μαγείρεμα όμως η διαθεσιμότητα των καροτενοειδών μπορεί να αυξηθεί στο μαγείρεμα.  Κατά το μαγείρεμα η ποσότητα της ινδόλης στο μπρόκολο συνήθως αυξάνεται.  Επί πλέον όταν τα φρούτα και τα λαχανικά ξεφλουδίζονται ή όταν μεταχειριζόμαστε κονσερβοποιημένες ή κατεψυγμένες τροφές, η ποσότητα των φυτοχημικών που λαμβάνουμε είναι κάπως λιγότερη από αυτή που παίρνουμε όταν τρώμε φρέσκα ωμά προϊόντα».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Βιταμίνη Ε

Τι κάνει:

images 4Παγιδεύει τα ελεύθερα ριζίδια και τα εμποδίζει από το να βλάψουν τα λίπη στις μεμβράνες των κυττάρων.  Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αρρώστιας του καρκίνου και μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την διαδικασία των γηρατειών.  Συμβάλλει στο δυνάμωμα του ανοσοποιητικού συστήματος.  Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σεληνίου.  Πιθανές χρήσεις για την πρόληψη της χολολιθίασης και του καταρράκτη.  Βοηθά στην θεραπεία του άσθματος και της ανδρικής στειρότητας.

Τροφικές πηγές:

Φυτικά λάδια, ειδικά το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπόροι και πλήρη δημητριακά είναι γενικά πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές.

Βιταμίνη C

Τι κάνει:

images 5Πιστεύεται ότι βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.  Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων και το DNA από οξειδωτική βλάβη.

Τροφικές πηγές:

Εσπεριδοειδή, φρούτα, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πατάτες.

Βήτα Καροτίνη

Τι κάνει:

Μπορεί νimages 6α ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Οι ελλείψεις της σχετίζονται με υψηλά ποσοστά καρκίνου του τραχήλου.

Τροφικές πηγές:

Κίτρινα λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, κολοκύθα χειμωνιάτικη και τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε Βήτα-καροτίνη, όπως και ορισμένα φρούτα σαν το μάγκο, τα βερίκοκα, η παπάγια και το πεπόνι.

Φολικό οξύ

Τι κάνει:

images 7Υψηλότερα επίπεδα φολικού οξέως σχετίζονται με λιγότερη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου.  Μία έλλειψη φολικού οξέως μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των χρωμοσωμάτων σε περιοχές που πιστεύεται ότι έχουν σχέση με ορισμένες μορφές καρκίνου.  Μπορεί να προλάβει ορισμένες ανωμαλίες κατά την γέννηση.  Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μέχρι 10% όλως των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τροφικές πηγές:

Χυμός πορτοκαλιού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βρώμη και όσπρια.

Σελήνιο

Τι κάνει:

images 8Μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του στήθους, πιθανόν επειδή συμμετέχει σε αντιδράσεις που εξουδετερώνουν τις καρκινογόνους ουσίες.  Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού ενζύμου.  Μελέτες για την ικανότητα του σεληνίου να καταπολεμά την αρρώστια απέφεραν συγκεχυμένα αποτελέσματα.

Τροφικές πηγές:

Βρίσκεται σε αναλογία προς το περιεχόμενο του σεληνίου στο έδαφος που η τροφή καλλιεργείται.

Καροτενοειδή:

Τι κάνουν:

images 9Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.  Προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας των ματιών και τα εγκεφαλικά.  Η λυκοπένη, προ βρίσκεται σε αφθονία σε τροφές με βάση την ντομάτα, μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον προστάτη και συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη.  Σε διάστημα 13 ετών άντρες της μέσης ηλικίας με κίνδυνο για καρδιακή αρρώστια που έχουν τα πιο υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα, είχαν κατά το 1/3 λιγότερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακό νόσημα από άντρες που είχαν τα πιο χαμηλά επίπεδα.

Τροφικές πηγές:

Πράσινα λαχανικά και κίτρινου χρώματος ή πορτοκαλί και φρούτα με τα ίδια χρώματα.

Ίνες

images 10Αν και τεχνικά δεν είναι φυτοχημικά οι ίνες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόληψη της αρρώστιας και βελτίωση της υγείας και είναι βασικό συστατικό σε πολλές φυτικές τροφές.  Διαλύουν καρκινογόνες ουσίες μέσα στο έντερο και επισπεύδουν της διέλευσή τους μέσω του πεπτικού συστήματος.  Αποθαρρύνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηριδίων ενώ ενθαρρύνουν τα χρήσιμα βακτηρίδια.  Μπορεί να ενθαρρύνουν την παραγωγή ενός πιο υγιεινού τύπου οιστρογόνων.

Τροφικές πηγές:

Πλήρη δημητριακά και πολλά λαχανικά.

Φλαβονοειδή

Τι κάνουν:

images 11Περισσότερα από 60 φλαβονοειδή έχουν ήδη επισημανθεί στα εσπεριδοειδή φρούτα με ιδιότητες που καταπολεμούν τους όγκους, τους ιούς, τις καρκινογόνες ουσίες και τις φλεγμονές.  Έχουν επίσης την ικανότητα να εμποδίζουν την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και επομένως ελαττώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής θρομβώσεως.  Το 1993 μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πατρικό περιοδικό ΛΑΝΣΕΤ απέδειξε ότι η λήψη φλαβονοειδών βοηθά πολύ στην ελάττωση της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και την συχνότητα της καρδιακής αρρώστιας.

Τροφικές πηγές:

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ινδόλες και ιζοθιοκυανικά

Τι κάνουν:

images 12Προκαλούν την παραγωγή ενζύμων που δρουν προστατεύοντας ενάντια στον καρκίνο.  Μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ουσίες ώστε να μην φθάσουν τον κυτταρικό τους στόχο.  Μπορούν επίσης να καταστείλουν την ανάπτυξη όγκων.

Τροφικές πηγές:

Τα μπρόκολα περιέχουν μία από τις πιο ισχυρές τις sulfurophane

Ιζοφλαβονοειδή

Τι κάνουν:

Μπορούν να ενεργούν σαν αντιοξειδωτικά, εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων και μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ουσίες.  Μπορούν να μιμηθούν τα ανθρώπινα οιστρογόνα, αναστέλλοντας ίσως την ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους που τον προάγουν τα οιστρογόνα και να μειώσουν τον κίνδυνο άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τις ορμόνες.  Οι Κινέζοι που καταναλώνουν συχνά φασόλια σόγιας και τόφου (τυρί σόγιας) που είναι πλούσια σε ιζοφλαβονοειδή έimages 13χουν μόνον κατά το ήμισυ ποσοστά καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του στήθους και των πνευμόνων από τους Κινέζους εκείνου που τρώνε σπάνια προϊόντα σόγιας.  Μπορεί να είναι ικανά να επιβραδύνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και των ψυχολογικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.  Τα φυτοοιστρογόνα είτε σε πλήρη τροφή είτε σε συμπλήρωμα μπορούν να αντικαταστήσουν την θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης στο μέλλον.

Μία μελέτη έξη μηνών που έγινε για τις γυναίκες με κλιμακτήριο απέδειξε ότι η πρωτεΐνη από σόγια, σαν μέρος ενός διαιτολογίου με χαμηλή ποσότητα λίπους και φτωχό σε χοληστερίνη, στην πραγματικότητα αύξησε την μεταλλική πυκνότητα στα κόκαλα των γυναικών.

Τροφικές πηγές:

Προϊόντα από σόγια

Σαπονίνες

images14Ομάδες ανθρώπων που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σαπονίνες έχουν λιγότερα περιστατικά καρκίνου του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου.  Επίσης μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να ματαιώνει την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.  Οι ιδιότητές τους πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας μικροβιακές και μυκητιακές λοιμώξεις και προστατεύουν από τους ιούς.

Τροφικές πηγές:

Βρίσκονται στις ντομάτες, πατάτες και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

ΟΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

Τι είναι καλύτερο, οι τροφές ή τα χάπια προκειμένου να λάβουμε άφθονη ποσότητα αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών;

images 15Υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα όταν παίρνουμε τα θρεπτικά στοιχεία που έχουμε ανάγκη από την τροφή και όχι από συμπληρώματα, και αυτό ισχύει επίσης για τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά.

Λόγος πρώτος:  Οι πλήρεις τροφές περιέχουν ένα πλήρες φάσμα αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών ουσιών.  Πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν με έντονο τρόπο ότι τα φυτοχημικά μπορεί να είναι πολύ ισχυρά σαν ομάδα όταν δρουν σε συνδυασμό με άλλα φυτοχημικά.  «Οι ερευνητές παίρνουν ένα φυτοχημικό από ένα τροφικό περιβάλλον και προσπαθούν να το δοκιμάσουν κάπου αλλού σαν μία θεραπεία καρκίνου», λέει ο Δρ. Στήβεν Μπάρνες του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπίρμπιγκχαμ, ειδικός στα φυτοχημικά… «Αλλά όταν όμως το παίρνετε από ένα τροφικό περιβάλλον, μπορεί να χάσετε το σύνθετο αποτέλεσμα από τα άλλα τροφικά συστατικά.

images 16Λόγος δεύτερος:  Οι πλήρεις φυτικές τροφές είναι πλούσιες πηγές σύνθετων υδατανθράκων, ινών, βιταμινών, μετάλλων, ουσιωδών λιπαρών οξέων και άλλων θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για καλή υγεία.  Σαν επιπλέον δώρο, οι πλήρεις φυτικές τροφές είναι φτωχές σε λίπος, κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, θερμίδες και νάτριο.

Λόγος τρίτος:  «Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τα μεμονωμένα φυτοχημικά είναι ακόμη αναπόδεικτα», ισχυρίζεται η Φύλλις Μπόουεν, συν-διευθύντρια του Προγράμματος Λειτουργικών τροφών, του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.  Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που πρέπει να παίρνουμε ώστε να είναι η πιο ωφέλιμη, ούτε και καταλαβαίνουν πώς τα απομονωμένα από τις τροφές φυτοχημικά επιδρούν στον οργανισμό.

Πράγματι, οι ερευνητές στην Φινλανδία κατέληξαν ότι οι άνδρες που κάπνιζαν πολύ είχαν 18% μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίσεως καρκίνου των πνευμόνων και 8% υψηλότερα ποσοστά θανάτου εάν έπαιρναν συμπληρώματα βήτα-καροτίνης, από αυτούς που έπαιρναν εικονικά φάρμακα.  «Απλώς, λέει η Τσέρυλ Ροκ, ειδική στην διατρimages 17οφή και στον καρκίνο, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «η καλύτερη συμβουλή είναι να τρώτε πραγματικές τροφές και να μην βασίζεστε σε συμπληρώματα.  Δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα πρέπει να συνδυάσουμε μία ινδόλη με μια ιζοφλαβόνη, ή το φολικό οξύ με το σελήνιο.  Τώρα, μόνο η φύση γνωρίζει καλύτερα».

Υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε, για την οποία η ημερησία καλύτερη ποσότητα μέσω της τροφής μόνον θα ήταν πολύ δύσκολη.  «Για τους περισσότερους ανθρώπους, λέει η Δρ. Τζέφρυ Μπλούμπεργκ, Διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής και Γηρατειών «ένα συμπλήρωμα από 100 έως 400 ΔΜ είναι τέλεια ασφαλές και σύμφωνο με τα επιστημονικά δεδομένα.»

ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και να προστατευθείτε από την αρρώστια από κάθε μπουκιά.  Διαλέξτε συχνά από τις παρακάτω ισχυρές ομάδες τροφίμων.

Ομάδες:

Σταυρανθή Λαχανικά: Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λαχανάκι Βρυξελλών, Λάχανο, Λαχανίδα, Ραπανάκια

Κίτρινα και Κόκκινα Λαχανικά: Γλυκοπατάτες, Πατάτες, Κολοκύθα, Καλαμπόκι, Ντομάτες, Κόκκινες πιπεριές, Παντζάρια

Κρεμμύδια: Κρεμμύδια, Σκόρδα και άλλα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια λαμβανόμενα βρασμένα — όχι ωμά

Λαχανικά με σκούρα χρώματα: Σπανάκι, Αγκινάρα, Γογγύλια, Κράμβη (λάχανο) κλπ.

Καρότα: Καρότα, Σέλινο, Κόλιαντρο, Κίτρινο καρότο

Φρούτα κόκκινα και κίτρινα: Σταφύλια, Κεράσια, Μήλα, Φράουλες, Καρπούζια, Βερύκοκα, Πεπόνια, Δαμάσκηνα, Βατόμουρα κλπ.

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, Λεμόνια, Κόκκινο γκρέηπφρουτ

Προϊόντα από σόγια: Τόφου, Γάλα σόγιας χωρίς χημικά και ζάχαρη κλπ

ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Advertisements

1 Response to "ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ,ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!!!"

Καλά όλα αυτά αλλά ας μη γινόμαστε και τόσο υποχόνδριοι. Μιά σοβαρή καταγγελία όσο πιό σοβαρή είναι τόσο περισσότερο χρειάζεται να συνοδεύεται από την λύση της, έστω και θεωρητικά. Διαφορετικά τι νόημα έχει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: