Palladion

Τι γλώσσα μιλάμε;

Posted on: Ιουλίου 29, 2009

Όποimagesιος βιαστεί ν απαντήσει, φυσικά Ελληνικά, ας μην είναι και τόσο σίγουρος. Μπορούμε να συννενοηθούμε εάν το επίπεδο της γλώσσας που χρησιμοποιούμε διαφέρει δραματικά ; Ποιο θα είναι το μήνυμα που μεταδίδουμε ο ένας στον άλλον; Μιλάμε  για τα ίδια πράγματα , εννοούμε όμως τα ίδια; Μήπως οδηγεί κάπου αυτή η σύγχρονη Βαβέλ; Μήπως γίνεται σκόπιμα;

Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα το επίπεδο της γλώσσας που χρησιμοποιούμε, των ελληνικών πέφτει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε το 33% των παιδιών που εισάγονται στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν καταφέρνουν να την ολοκληρώσουν.

Από τη μία δηλαδή πλευρά έχουμε οικογένειες που ξοδεύουν μία περιουσία σε φροντιστήρια για να σπουδάσουν τα

παιδιά τους και από την άλλη πλευρά οικογένειες και νέοι κυρίως που συνεχώς απομακρύνονται από το σύστημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης για να δουλέψουν και να ζήσουν. Ποιοί είναι περισσότερο απαίδευτοι; Θα μπορούσε ν απαντήσει κανείς εύκολα εάν δεν έλεγαν και πάλι οι ειδικοί ότι γενικώς το επίπεδο της γλώσσας στην Ελλάδα, το λεξιλόγιο ακόμη που χρησιμοποιούμε…φτωχαίνει.

Ακόμη και οι λογοτέχνες που θα έπρεπε ν ανάψουν ένα φως , φαίνεται ότι συμφωνούν απόλυτα με αυτή τη θέση. Σε Συμπόσιο για την Ποίηση και την Ελληνική γλώσσα που έγινε στη Θάσο στα τέλη Ιουνίου, φιλόλογοι είπαν ότι «ο τρόπος με τοimages 1ν οποίο διδάσκεται το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στα σχολεία, απομακρύνει το μαθητή από το λογοτεχνικό κείμενο αφού αυτό παρουσιάζεται άνευρο και τεμαχισμένο». Στο ίδιο Συμπόσιο εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία ομογενών παρουσίασαν έρευνες που φυσικά περνούν στα ψιλά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή εξαφανίζονται τελείως. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μόνο το 1/3 των ομογενών πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό . Οι περισσότεροι πλέον μαθαίνουν ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα!

Τα greeklish

Πρόσφατη  έρευνα στο google έδειξε ωστόσο ότι οι Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα σε ποσοστό 51% για την αναζήτηση στο Διαδίκτυο, εκφράζουν δηλαδή τα ερωτήματά τους, την αναζήτησή τους στη μηχανή αναζήτησης στην ελληνική γλώσσα κυρίως. Ωστόσο υψηλό είναι και το ποσοστό αναζήτησης μιας άλλης….γλimages 2ωσσικής παραφθοράς των greeklish. Πρόκειται για ελληνικά γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες kapos etsi τα οποία δυστυχώς κερδίζουν συνεχώς έδαφος αφού χρησιμοποιούνται κυρίως από τους νέους μέσω μηνυμάτων όχι μόνο στο Διαδίκτυο αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.

Ti tha exoume kataferei ean milame etsi; Να χάσουμε και να φτωχύνουμε επικίνδυνα την πιο πλούσια την πιο ζωντανή γλώσσα του κόσμου, η οποία μετρά ιστορία και κυρίως συνέχεια χιλιάδων ετών!!!

Στελίνα

Μήπως οδηγεί κάπου συγκεκριμένα αυτή η σύγχρονη π

Advertisements

1 Response to "Τι γλώσσα μιλάμε;"

Ο Τυφών, αυτό το τέρας που γεννήθηκε από παρθενογέννεση της Γαίας μετά τη λήξη της τιτανομαχίας, ήταν και το μόνο ικανό να καταστρέψει τον Δία-Νου. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Δίας-Νους βρίσκει την πλήρη έκφρασή του στην Ελληνική γλώσσα. Όπως όλοι ξέρουμε μετά από ένα χρόνο όπου ο Τυφών είχε δέσει τον Δία πάνω σε ένα γάιδαρο…και τον περιέφερε χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνήσει και κάνοντας τους πάντες να πιστέψουν οτι ο Δίας πλέον αποτελεί παρελθόν, βρήκε τον Τυφώνα ο Ερμής και του έστησε μιά παγίδα. Καθώς ο Τυφών ήταν θαλλάσιο τέρας, ο Ερμής του έφερε ένα μεγάλο ψάρι το οποίο ο Τυφών αφού το έφαγε έπεσε σε νάρκη. Έτσι ο Ερμής κατάφερε και έκλεψε τα νεύρα του Δία πίσω (πανούργος και κλέφτης…) κι ο Δίας κατάφερε και κατακεραύνωσε τον Τυφώνα. Σ’ αυτό το διάστημα ο Τυφώνας είχε καταφέρει να γεννήσει δύο παιδιά, τον Σόλυμο και τον Ιουδαίο.΄Ποιός θα είναι ο πανούργος και κλέφτης σήμερα; Ποιός θα φέρει πίσω την επικοινωνία των Ελλήνων; Ποιός θα κοιμίσει τον Σόλυμο και τον Ιουδαίο και με ποιό δόλωμα;
Ποιός έχει την πανουργία;(…) Ψάξτε τη γλώσσα για να σώσουμε τη γλώσσα, εκεί βρίσκονται όλα τα εργαλεία, εκεί και στη Μυθολογία…και πουθενά αλλού…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: